Emotionally Focused Therapy is een effectieve vorm van (relatie)therapie, gericht op emoties en de verbinding en hechting tussen jou en je partner.
Elke relatie kent haar eigen problemen en uitdagingen. Dat is heel normaal en zelfs gezond; jullie zijn tenslotte twee verschillende mensen. Jullie merken dat de problemen steeds groter en zwaarder worden en ze langer duren. Je hebt het idee er niet meer samen uit te komen, dan is relatietherapie wellicht de oplossing.
Vaak speelt er namelijk veel meer dan alleen aan de oppervlakte zichtbaar is. In plaats van te oordelen of in de aanval te gaan, maken we de dieperliggende laag zichtbaar en gaan we hiermee aan de slag. Het effect: wederzijds begrip, veiligheid, emotionele verbinding en warmte. Er ontstaat weer lucht en ruimte voor jullie om écht samen te zijn.
Wat is relatietherapie
Juist mensen die veel van elkaar houden, kunnen elkaar kwetsen en emotioneel raken. Vaak gebeurt dit uit angst om de ander kwijt te raken. Ook komt het regelmatig voor dat gevoelens van wederzijds respect en waardering ontbreken. ‘EFT voor stellen’ onderzoekt deze onderliggende emoties, vastgeroeste patronen en het effect daarvan. Pijnlijke zaken worden besproken en de therapie ondersteunt jullie om daar open en eerlijk met elkaar over te praten. Je leert je partner én jezelf veel beter kennen.
Herken jij onderstaande gevoelens?
- Niet goed genoeg zijn
- Gevoel van tekortschieten
- Afwijzing
- Niet gezien worden
- Gedomineerd worden door je partner
- Je niet geliefd voelen
- Wantrouwen en onmacht
- Onzekerheid
Relatietherapie is altijd maatwerk en er wordt goed gekeken naar jullie specifieke situatie. Therapie is overigens geen garantie voor succes. Wel is uit onderzoek gebleken dat ‘EFT voor stellen’ voor veel mensen zeer positief heeft uitgepakt.
Grondgedachte van EFT-relatietherapie
EFT is ontwikkeld door dr. Sue Johnson uit Canada. Ze heeft jarenlang onderzoek gedaan naar stellen en zocht naar een effectieve manier om de verbinding tussen twee partners te herstellen en/of te verbeteren. Deze inzichten samen vormen de basis voor ‘EFT voor stellen’. De grondgedachte van Sue was:
- Niemand is gemaakt om alleen te zijn.
- In de veilige aanwezigheid van een geliefde kun je meer aan.
- Ieder mens voelt zich goed binnen een veilige en verbonden relatie.
EFT is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie, met als doel partners weer samen te brengen. Belangrijk is dat beide partijen bereid zijn zich open te stellen en in te zetten voor de relatie.
Wanneer ga je in relatietherapie
Partners die langdurig problemen ervaren binnen hun relatie, kunnen veel baat hebben bij EFT. Andere redenen om te kiezen voor relatietherapie:
- Uiteenlopende behoeften (denk aan kinderwens, carrière, emigreren).
- Slechte of moeizame communicatie.
- Wantrouwen na vreemdgaan.
- Uit elkaar groeien (bijv. door persoonlijke ontwikkeling en/of een nieuwe levensfase).
- Verschillende behoeften op seksueel gebied.
- Fysieke of emotionele problemen (rouw, werkeloosheid, trauma, depressie etc.).
- Verschil in normen en waarden (bijv. in de opvoeding van kinderen).
- Oplopende of herhaaldelijke ruzies in de relatie.
- Pijnlijke stiltes samen, waarin je verwijdering voelt van elkaar.
EFT-relatietherapie zorgt ervoor dat jullie weer dichter tot elkaar komen en er meer emotionele verbindingen wederzijds begrip ontstaat. De ervaring leert echter dat veel stellen pas na zeven jaar problemen de stap naar relatietherapie zetten. Dat is zonde, want veel patronen slijten dieper in naarmate de tijd verstrijkt. Het gevolg? Er moet harder gewerkt worden om de relatie weer in balans te krijgen. Hoe eerder de stap naar relatietherapie gemaakt wordt, hoe beter dus!